Finanszírozási tanácsadás, teljeskörű ügyintézés

Partnereimen keresztül több finanszírozó intézettel állok kapcsolatban, így a legkedvezőbb konstrukciót tudom prezentálni Ön számára.

A kiválasztott járműre, de adott esetben csak egy hitelösszegre is tudok ajánlatot készíteni, eddigi munkatapasztalataim és a jelenlegi hitelezési szabályok ismerete alapján előzetesen meg tudom ítélni, hogy milyen bírálati döntés várható.

 

Kérdéses esetekben, elképzeléseit meghallgatva ki tudom alakítani, hogyan érdemes egy kérelemnek nekikezdeni, válaszokat tudok adni arra, hogy milyen lépésekkel kell számolnunk a folyamat alatt.

A finanszírozó intézetek magánszemélyek esetén az alábbi dokumentumokat kérik be általában:

 • Személyi igazolvány
 • Lakcímkártya
 • Jogosítvány
 • NAV jövedelem igazolás vagy 3 hónap bankkivonata, melyen a munkabér átutalása látszik.
 • Adó ls TB szám.
 • Telefonon elérhetőség

A finanszírozási kérelem bírálata során több paraméternek kell megfelelni, egyéb szűrőkön is át kell menni. 

 • KHR (Központi Hitelnyilvántartó Rendszer). Ebben a rendszerben nem szerepelhet aktív minősítéssel az ügyfél. A negatív adóslistába (KHR) jellemzően azok kerülnek fel aktív KHR vagy "BAR" státuszúként, akiknek 90 napot meghaladó, a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozásuk van.
 • Telefonos ellenőrzés. Minden egyes ügylet esetén a finanszírozó intézet egyik alkalmazottja telefonon felkeresi az ügyfelet, akit kifaggat az ügylet paramétereiről, autó típusáról, színéről, stb. Érdemes tisztában lenni velük..., mert adott esetben egy rossz telefonos beszélgetés negatívan befolyásolhatja a döntést.
 • JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató). A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel felvételekor vizsgálni kell (fogyasztási hitel, jelzáloghitel, gépjárműhitel, stb.). A mutatóban az új hitel terhei mellett figyelembe kell venni az ügyfél minden fennálló hiteléhez kapcsolódó törlesztési terhét, rendelkezésre álló jövedelemként pedig csak az igazolt, legális nettó jövedelem (munkabér, nyugdíj, családi pótlék, stb.) számítható be. A JTM alkalmazásával a jövedelemvizsgálat a következőképpen történik: amennyiben a hitelfelvevők igazolt nettó jövedelme 400.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 400.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.

Jogi személyek esetén az alábbi dokumentumok szükségesek:

 • Cégkivonat
 • Aláírási címpéldány
 • Cégjegyzésre jogosult személyes dokumentumai
 • Tárgyévet megelőző gazdasági év mérlegbeszámolója
 • Aktuális év főkönyvi kivonata
 • NAV folyószámla kivonat

Jogi személyek esetén vizslálják a cég működési paramétereit, múltját, pénzügyi mutatóit, vezetőit és tulajdonosait, annak változásait, továbbá ellenőrzik a vállalkozás jelenlegi helyzetét szinte minden ellenőrzési csatornán van-e eellene bármilyen eljárás. Erre minden lízingcég és bank ma már nagy figyelmet fordít, hogy ezzel is kockázatot csökkentsen.

A bankok a bírálat során, ha az alapvető paramétereknek megfelelt a kérelmező, egy úgynevezett scoring rendszert használnak. Ebbe néhány adat betöltése után egy mutatószám születik, mely adott tábla szerint minősíti be a céget. Ha a minősítés megfelel bizonyos feltételeknek, akár rendben is lehet a kérelem, de ha gyengébb minősítése lesz, ez is több fokozatban van meghatározva, akkor eldöntik milyen további biztosíték bevonásával lehet megadni a finanszírozást. Ez lehet akár a cégjegyzésre jogosult vagy tulajdonos kezessége, bankinkasszó igénybevétele, indulóbefizetés emelése.  Előfordulhata az is, hogy utasítják kérelmünket, de abban az esetben alapvető hiányosságoknak kell lenniük, aktív KHR, stb... 

Egyes esetekben ha a hitelképesség, magánszemélyek esetében, csak jövedelmi viszonyokon múlik, a finanszírozó intézet önerő emelést kérhet vagy kezes bevonása mellett jöváhagyhatja az ügyletet, nyilván abban az esetben, ha a kezes is megfelel az alapvető követelményeknek. Természetesen ezeken kívül a banknak több lehetősége is van kockázatának csökkentésére, ezek a leggyakoriabbak.

Jogi személyek esetén további biztosítékok bevonását kérheti a bank, itt szintén ezek a leggyakoribb további biztosítékok.

Lehente részleteni tovább, ha érdekli keressen bizalommal elérhetőségeim valamelyikén.